lördag 29 september 2007

Hemma hos Viveca i magasinet

Hej igen
Tack för fina kommentarer, jag vill ge er som vill ha ISBN nr till boken Nordljus ifall ni vill söka den: 91-88482-59-6
Igår var jag till min goda vän Viveca Rundestrand. Hon är antikhandlare av en bra sort. Hon har bara fina saker som jag gillar, och sånt som är så himla inne just nu också. Inga stilmöbler och kristall och annat som ser dyrt ut, utan tvärtom sånt som ser slitet och nött ut och otroligt charmigt.
Jag köpte en stor kista i ljusblått och med svarta beslag, underbar patina...den ska vi ha i vardagsrummet när vi gör om där. Här kommer bilder från Viveca. Hon har sin magasin-antik-affär i Vänge utanför Uppsala. Varning för att åka dit, man vill ha ALLT!
Badavdelningen, bara att hoppa i och skrubba sig, Fin järnstol+bord samt en bra ställning för handduken.
Gunghästar 3 stycken, gamla och fina. Jag fick med mig en hem till butiken. Otroligt fin turkost skåp i bakgrunden. Äkta gamla zinkprylar hittar man här också. Slagbord i originalskick 6000kr.
Det är vackert inne i Vivecas magasin och alla saker gör sig fint i det lite skumma ljuset...
Fint halvbord och vita porlinssaker, terrin, kanna och en ÄKTA fattigmansilver-ljusstake.
Sekretär och ljuvlig dockvagn.
Den här barnvagnen hade hon just fått in, synd att man fått alla barn man orkar numer, annars så var den i så bra skicka att den skulle ha gått att använda. Det lilla turkosa sekelskiftesbordet var också nyinkommet. Så lättplacerat...
Hade så gott! Nu väntar TV:n och ett glas vin.

torsdag 27 september 2007

Nordljus...

Jag hittade en gammal (2001) bok i bokhyllan som jag inte tittat i på länge. Den handlar om den skandinaviska inredningsstilen.
Fantastiskt tänker jag, vi har blivit frälsta på vår egen inredningsstil!!! Just nu så är det helt inne och känns helt rätt att vara oss själva!! Bilderna som jag scannat från den boken...Visst är de helt underbara? Visst är det just vad vi önskar oss här uppe i mörka och ljusa Norden.?
Vi har tydligen hittat hem... Heja Skandinavien!!!!! Okej då vi kan väl tillåta oss att plocka in lite Fransk Vintage också, men bara lite...

Snäckor kan man ha i en skål på vardagsrumsbordet, de möglar inte och drar inte till sig bananflugor.


Målningen är underbar, jag måste börja måla igen...men hur ska jag hinna allt jag vill...Såna där små pallar är intressanta också, man kan piffa upp mycket med att klä över med lite tyg.
Kolla in den pinnstolen, är den inte underbar? Den ska man inte måla .
Här har hon tagit av sig BH:n och hängt upp den lilla väskan...vart har hon sen tagit vägen tro...Härliga rosa-turkosa toner.
Drömmer om ett uterum där pelargonerna överlever mycket längre.
Rutiga golv är ju läckert med det förpliktigar, man får ha det lugnt för övrigt annars så blir det himla rörigt. Här ser det rutiga golvet ut att vara lite nött...snyggt. Katolska prylar är ju inne nu men jag har lite svårt att ställa in för många krucifix och madonnor.
Det här köket känns ju helt ljuvligt. Tänk så bra att porslins-hoarna har kommit in på marknaden nu. Vi har köpt en sån på IKEA och jag är sååå nöjd. Fint med hylla ovanför och den där lilla "puttin" på muren ovanför, det är en bra idé.
Pasteller är så mjukt och behagligt, här är det glasdörrar med tyg innanför, snyggt. Den gamla strömbrytaren är kvar, helt rätt.

Idag är det strålande SOL och min man ska börja jobba med min E-BUTIK jippie!
Hade
Annmarie

onsdag 26 september 2007

Inredning

Hej, idag ska jag åka till jobbet och ta emot ett gäng pensionerade sjuksystrar i butiken som ringde igår och ville komma. Sen ska jag fortsätta att rensa ogräs och snygga till i visningsträdgården inför vintern. Det jobb jag gör nu har jag igen sen till våren då allt ska göras på en gång. Det är en mulen dag idag och jag hoppas ett det inte kommer att börja regna...Glasampel med en sista sista rosa pelargon från utekrukan, den här ampeln kan man både ha blommor och värmeljus i. Den är etsade blomrankor på den.
Olivtvål...mmm...så himla skön att använda för den som har torra händer, återfettar. Gamla korgar är sååå dekorativa, det gör inget om de är lite sönder.
Gamla tidens paketsnören, kan man ju ha till nästan allt...de gör liksom pricken över i:t ibland. Nyckelbrickor kan man göra av nästan vilken träbit som helst...det finns så många bra pennor numer som fäster på allt.
En krans av ljung och mossa, mycket hållbar om den får vara ute.
Krans av renfana, den blir gulbrun ganska snabbt men det är fint det också...
Jättesöta kort med tecknade barnhuvuden, gammeldags liksom, man får tillbaka något minne av gamla bokmärken mm.
Ha en skön dag idag och kom gärna tillbaka hit, I love you!...

tisdag 25 september 2007

Trädgårdskonst

Nu ska ni få träffa en märklig man. Jan-Erik Svennberg heter han och bor i Annedal Sala. Han har intresserat sig för orientaliska byggnader, speciellt Turkiska. Han har byggt två stycken hos oss, en litet torn och en moske. Mosken har 11 kulpoler är 4,5 meter hög och har en minaret av en gammal telefonstolpe. Jan-Erik har på sin gård en hel park med olika små byggnader och han kallar sin gård för "Lilla Istanbul" Kommer ni till Sala så ska ni absolut åka till honom och få en visning, han tar emot besökare hela sommarhalvåret mot en ringa kostnad.
Det här är tornet som står i skogsbrynet vid våran gård. Den är inte i ögonfallande placerad och vi tycker att den är så fin där den står i grönskan. Som ett liten sagotorn... Våran moske hade jag ingen bild på just nu så det får bli senare.

Jan-Erik, min dotter Ella och Conny Cat i vårat kök i somras. Tänk att det var varmt då...
Jan-Erik Svennberg på sin gård " Lilla Istanbul" i Sala. Han har dessutom ställt ut på Kulturhuset i Stockholm och var en av deltagarna i TV-programmet "Hundra höjdare" med Filip & Fredrik som sändes i år.
Svar på en vanlig fråga:
-Nej, varken Jan-Erik eller vi har konverterat till i Islam, vi tycker bara att byggnaderna är fina. :o)

söndag 23 september 2007

Jobbat i helgen

Halloj
Nu ska jag snart iväg till jobbet igen, det är lite bakvänt att jobba alla helger. Mats (min man) jobbar i veckorna så det är en del planering om vi ska iväg på något. Men den här helgen är det lugnt och det är jobbet som väntar. Jag har ju butik med trädgård och inredning så det är roligt att vara där och pyssla. Det finns ett litet café med hembakt och eko-butik precis på samma ställe och idag så blir det nog folk för det är fint väder.
Jag är barnsligt förtjust i virkat, jag virkade massor när jag var i 20års-åldern men nu blir det sällan av. Men det känns så schysst att KUNNA virka, jag kan klura ut nästan vilket virkmönster som helst, rena grekiskan för den som inte kan. :o)
Oktoberastrarna har börjat blomma nu, det är tur för det behövs blommor även nu på hösten...
Den här tokiga ängeln gjorde jag förra vintern när vi hade julmarknad. Vi hade så jättemycket folk och de strömmad ut och in hela tiden, jag tyckte att jag bara stod och glodde på dem...Så jag tog fram lite tråd och stod och pillade med den så att kunderna inte skulle känna sig utstirrade. :o)

lördag 22 september 2007

Hyllremsor?

Hej vänner
Kan ni vara smakråd? Jag kan köpa in såna här gamla hyllremsor så att utpris blir 25Kr för ca 4,5m. Kan det vara något tror ni? Min man tror inte på det... Men jag tycker att de är jättefina, det sägs att de är gamla från en lanthandel. Ska jag slå till? Ska man ha bara de som det står "God Jul" eller båda?
Det vore ju jättekul med kommentarer nu...



fredag 21 september 2007

Vårat kök


Vårt kök gjorde vi om för ett par år sedan. Här är spisdelen.Vi har en gammal STOR vedspis under bänkskivan. När vi vill elda så lyfter vi bara ner den. Diskställ och lådorna på väggen är gamla och kommer från Antik och kuriosa i Vänge. Kaklet är handmålat från danska Madame Stoltz. Jag har samlat på mig lite Kockums i blå-vitt. Elspisen är smal men det går inte att få in en bredare bredvis vedspisen, då måste ta ut den i så fall och det vill vi inte.

Tasha Tudor





Idag vill jag visa en kvinna som är en av mina absoluta favoriter. Tasha bor och lever mycket enkelt och långt från annan civilisation. Hon arbetar som illustratör och är mycket känd för sina barnteckningar. Hon är trädgårdsfantast och ni har säkert sett boken Tasha Tudors Trädgård som kom ut 1998. Hennes trädgård är nog en som alla drömmer om, vild och vacker. Hennes hus är faktiskt inte gammalt , bara några 10-tal år, men det är byggt efter en mangårdsbyggnad från 1740 i Concord New Hampshire. Här finns en liten film om henne och är är hennes familjs hemsida.
Hennes älsklingar framför allt är hundarna som är av rasen Welsh Corgi. Farmen hon bor på heter Corgi Farm...

Pudding


Får man lov att bjuda på en pudding? Garanterat låg fetthalt och kalorifattig...:o)

torsdag 20 september 2007

Trädgårdsarbete

Det är skönt att jobba i trädgården på hösten, inte lika varmt och svettigt som på våren när solen är så intensiv och ny. Luften är klar och ren... Det är ganska skönt att få vara lite brutal och riva bort, klippa ner och höstgräva istället för att pilla och rensa försiktigt som på våren. Jag har anlagt en ganska stor visningsträdgård som är öppen dygnet runt och där folk kan går runt och titta på perenner, kryddväxet och ettåriga växter. Det växer verkligen här, det är för att det är lite sankt i marken och växterna får så mycket vatten de behöver. Jag slipper passa med vattning också...som jag tror är alla trädgårdsmästares tråkigaste syssla...bara stå och vattna... Bilderna här är från trädgården idag. Rosenflockeln är gott och väl 3 meter hög och många frågar undrande "Vad är det där?" Den är lättodlad och stadig och en jättefin bakgrundsväxt. Pilhuset har jag köpt från Dymak i Danmark och det har varit barnens favorit i sommar. Bergenia är en av mina absoluta favoritväxter. STORA blad och friska, håller hela sommaren och nästan hela vintern, perfekta i blomsterarrangemang. Men den är helt förbisedd av de flesta för att de blommar tidigt och kanske inte så vackert, men BLADEN!...

Jag fick ett jätte-repotage i VLT:s bostadsbilaga för en månad sen det kan ni läsa här: Länk till VLT:s repotage
De gjorde ett jättefint bildspel på webben om trädgården också det kan ni titta på här: Länk till bildspelet
SNACKA om reklam.... :o)

Rosenflockeln blommar som bäst nu i trädgården och det är kul med något som blommar sent också. Den är gott och väl 3 meter hög hos mig. Gigantisk men vacker.
Danskt pilhus som är nästan är dolt i all växtlighet just nu.
Bergenia, en förbisedd perenn som är så jättefin i rabatter med sina STORA blad.

onsdag 19 september 2007

Rasta-lockar

Här är min härliga vän och Frigörande dansledare Mimmi. Visst passar hon i sina dread-lockar? Jag tycker det är urläckert, men jag skulle aldrig våga ....NU är jag ännu mer trött i benen, i morgon ska jag ta det lite lugnare och bara rensa ogräs...Prova frigörande dans, om du har möjlighet, det är otroligt välgörande för kroppen.
Godnatt..:o)

Promenad och dans

Idag har jag promenerat så jag har ONT i benen. Bara för att man har gått upp i vikt igen så måste man ut och röra på sig mer än man egentligen vill...
Hundarna får följa med så de är ju glada i alla fall.
Ikväll ska jag på Frigörande dans!!! Det låter hur flummigt som helst men det är inte ett dugg flummigt. Bara dansa på till bra musik. Som på disko fast man slipper alla balla människor....jag är inge ball alls. Min kompis Mimmi Tollerup, leder dansen, ni har säkert sett hennes härliga teckningar i barnböckerna som hon har illustrerat.

Lite inredning måste det bli också , en bild på en mosskrans och ett fint kort, i all sin enkelhet.
Vi hörs, jag är sååå glad för era kommentarer, bara så ni vet...

tisdag 18 september 2007

Stora fårklippardagen

Fåren innan klippning

Georg Uhlås med son klipper fort

Fåren efter klippning, ser ut som skalade palsternackor

Dagens stora händelse här hemma på gården är att fåren blev klippta. Vi har haft får i 12 år och i år hade vi faktiskt tänkt att sluta med får, men icke. Det är svårt när man har vant sig vid att ha dem och alla de årliga sysslorna som hör till fåren. Vi är inga präktiga fårfarmare som gör allt efter regelboken men det funkar i alla fall och bara fåren mår bra så... Jag är helt slut i händerna och rygg efter att ha släpat fram dem till klippkillarna, de här stora fåren är supertunga när de slår till "bromsen".

måndag 17 september 2007

Trädgårdskonst



Idag har jag farit runt hela dagen och uträttat ärenden. Jag slank in på återvinningen i Sala och hittade en rolig liten stol på hjul. Jag har blivit inspirerad av er alla som målar möbler vita så jag köpte färg, penslar, slippapper och vax. Nu ska det målas! Om den blir bra så ska jag visa den sen.
Senare åkte jag till Mia som brukar hjälpa mig i butiken, hon ville ha råd för sin trädgård. Jättefin trädgård med en naturdamm, det har väl de flesta på önskelistan. Mia...den rackaren hon köpte fotöljen på återvinningen som jag ville ha! Det är ju hopplöst att ha med sig en kompis med samma smak när man ska fynda.!
Jag var in till en bekant också som har en rolig loppis, men det var bara hennes mamma hemma och ingenting var prismärkt, och saker överallt, högt och lågt. Jag tog ett par bilder i Helenas trädgård, hon är otroligt pysslig med trädgård.

söndag 16 september 2007

Mera änglar

Jag måste bara visa en ängel till som Sussie kom förbi med idag, den håller ett ljus i handen. Helt underbar.
Det här med bloggandet är en helt ny grej för mig och jag hade verkligen inte en aning om vad ni höll på med här ute...verkligen roligt och detta kommer att rädda mig i vintermörkret det känner jag nu. Det har varit riktigt kallt och ruggigt idag, vintern verkar vilja komma tidigt i år... hu!

Växthus inne


Jaha här sitter jag och funderar. Den här bilden var tagen i våras och då hade inte tomater och gurkor kommit särskilt långt. Men det är ett himla bra uterum på vår och höst när det är lite blåsigt och kyligt ute. Vi har satt vindruvor och vi fick lite druvor redan i år, de mörkblå var klart godast. Bambumöbeln kommer från JYSK och de fina trädgårdsmöblerna har jag köpt hos min kompis Viveca antikhandlaren, hon har butik hemma: Antik & Kuriosa i Vänge.

Vill ni ha tag i ett sånt här växthus, gammalt i trä så kan ni ringa: 021-1355200 Västerås. Jag har kollat med dem och det var OK att jag satte ut tel-nr. här. Fråga efter växhusen...

Ängel


En liten Ängel att böja till med tråd och sedan vira med pärlor. Min vän Sussie har gjort den. Fin va? Ni kanske undrar varför jag sitter uppe på natten och lägger ut inlägg. Men jag tänkte mig inte för, jag tog en Treo innan jag gick lade mig för jag hade ont i huvudet, och sen gick det inte att sova, jag är så känslig för koffein.

REA på plastmattor!

Plastmattan är barndom för mig, vi hade plastmattor hemma när jag var liten. Det var inte "lyx"-matta. Tvärtom de låg i utrymmen d...