torsdag 29 november 2007

Inredning och inredningstips, loppisfynd

I går var jag på Hela människa i Sala och fyndade igen. De har verkligen börjat få in MYCKET fina saker där. En del saker måste jag ha hemma ett tag för att jag blir så KÄR i dem. Sen åker jag ner med dem till butiken, så får man hitta nya kärlekar...Rottingstolar 4 st med vinröd galonsits. Jag föll direkt och de här får stå hemma ett tag nu så jag får provsitta och kolla om de passar in...Stolsdynor 2 st. Lite lagade men helt rätt för jag har vinröda draperier med Jugendbroderier i ett rum
En sypuff...full med nålar...jag har inte hunnit rensa ur den än, hel och klädd med fint blomtyg.Inuti finns det gott om plats och till och med en nåldyna i locket.
Sist men inte minst...jag som gillar Hammarplast. Nu vet jag inte om det är Hammarplast i den här citruspressen men det gör inget, färgen är helt perfekt och formen ...med de där små tänderna i fram. Den här är MIN för alltid.
Annmarie

lördag 24 november 2007

Sy en filtjacka, inredning och pyssel

Vad ska man göra av den här högen? Det är filt från Panduro och små filtbitar från Robygge i Järna.
Filten innehåller en del polyester förutom ullen så den är ganska smidig att jobba med, men jag vill helst ha ren ull men den här låg på mitt "lager" och något vill man ju göra av det.

En tröja! Filten behöver egentligen inte fållas för den rispar sig inte. Applikationerna är påsydda för hand med enkla stygn. Kul med färg nu när det är så dystert ute tycker jag.

Halskanten har jag virkat, 2 varv med bara fasta maskor för att den skulle bli stadig. Mangelknappar, som man kan färga om man vill.Garnet har jag färgat själv med färg från Färgkraft, jag ska just färga garn så jag kommer att lägga ut hur man gör här på bloggen. Det tjocka är lovvikagarn och det tunna 2-trådigt ullgarn.
Lovvikagarnet kan man sticka underbara färgranna vantar av.
Annmarie

Sy en filtjacka, inredning och pyssel

torsdag 22 november 2007

Inredning och inredningstips, pyssel

Julpyntandet är i full gång hos alla nu, här är en snabb krans som inte kräver så mycket material. En fin kvist från en gran räcker.Den är inte sådär "maffig" som de andra jag gjorde. Lite mager men jag gillar den.
Stommen är två varv ståltråd, granris i små buketter och sen lite röda bär.
Vad ska man göra av gamla fina spetsar och ett vackert monogram på en trasig handduk? En kudde kanske.
Ett stickprojekt just nu, vantar till Ella. ullgarn förstås.
Annmarie

onsdag 21 november 2007

Spyfluga mellan tänderna och tomteblås...

Hej
Min katt Conny har haft en avskyvärd andedräkt en lång tid.

Vi har väl inte funderat så mycket mer över det men igår bände jag isär käftarna på honom och gissa vad jag hittade? Just det en STOR spyfluga som satt fast längst in i munnen. Vi virade in honom i ett badlakan, Mats höll isär käkarna medan jag tog en pincett och plockade ut aset......urrrk! Idag är hans andedräkt mycket bättre :o)
Tänk så glad en liten flicka kan bli när hon får ett helt paket med "Tomteblås"... Min nya mössa! Det är "morsan" som har virkat den i ullgarn till mig. Morsan är min bonusmorsa. Marita heter hon och är stand in för min riktiga mamma som numer sitter uppe i himlen och tittar ner på mig genom ett litet hål...
Vi hör i morgon
Annmarie

tisdag 20 november 2007

Tisdagstema: Omgjord

Vi byggde en glasveranda på huset för att vi ville ha in mera ljus, få större kök och för att vi trodde att det skulle bli fint.Så här såg huset ut innan, bilden är tagen 1998.
Så här blev det med en glasad veranda på. Vi har fått många komplimanger för vår hus efteråt, innan var det ingen som sa något om att huset var speciellt. Visst gjorde det skillnad?
Det har kommit upp lite staket också.
Annmarie

söndag 18 november 2007

Inredning på annorlunda sätt

Hej på er
Jag fick mitt nya nummer av tidningen ÅTER idag och i det numret fanns en fantastisk artikel med ett hus som jag verkligen skulle vilja bo i om jag skulle flytta en dag.
Kolla in detta! Som ett hus för Hober! Helt underbart med enbart naturmaterial. Det är ett ungt par i England som bor här med sina två små barn. De byggde huset på 4 månader till en ringa kostnad. Kvinnan är hemma på heltid och mannen jobbar halvtid så de har inte gott om pengar.
En bild inifrån huset och man ser alla fantastiska träpinnar som går kors och tvärs. Isolering av halm.
Här ser man konstruktionen innan huset var byggt. De har en hemsida med mer bilder och kontruktioner. Visst blir man väl sugen på att leva naturligt skogs-liv?
http://www.simondale.net/houseHar ni upptäckt tidningen ÅTER? I den kan man hitta sånt som man alltid velat veta mer om:
T.ex. Hur man bygger ett växthus av byggplast, att skaffa mjölkfår, att tova en hund, hur man sköter om ankor mm. mm. Ett forum för självförsörjning och alternativt boende på landet.
Den kostar 25 kr / nr och man sätter in för så många nummer man vill ha sen får man en påminnelse om att det är dags att betala in mer. Hemsida: www.alternativ.nu
Värt att prova ett nummer.
Annmarie

fredag 16 november 2007

Inredningstips

Nu är det MÖRKT att bo långt ute på landet. Tur att vi har ett sånt välkomnande hus att kliva in i. Jag tog några utomhusbilder och klockan var bara halv 6 på kvällen. Vår utbyggnad på huset är som ett "smycke" när det lyser i alla fönster. Snart kommer adventsstaken upp och då blir det ännu mysigare, men vi har bara EN, det räcker.
Utomhusbelysningen på den andra boningshuset är en lustig armatur, lite asiatisk med sitt lilla tak. Vi fick den av en kompis som flyttade från landet till stan, tänk vilka ideer en del kan få...Vi satte upp julstjärnan i växthuset redan i oktober, till de som påpekar det säger vi bara: Det är trädgårdsbelysning...
Annmarie

torsdag 15 november 2007

Inredning och inredningstips, pyssel

Nu är kransbideriet i gång, jag har gjort 3 stycken och jag har en STOR hög med fint granris kvar att binda av. Jag gillar granriset för det kan man slösa på. Jag behöver inte leta utan det finns massor av fin granskog här.En med "körsbär".
En med zinkstjärnor


En med små "lingon"Här får ni en fin bild som följde med som bilaga i en av min gamla Husmodern. Det är en målning av Einar Nerman "Alette" heter flickan. Einar Nerman har gjort tändstickspojken.
Vi hörs i morgon, då ska jag göra ljusa slingor i håret. :o)
Annmarie

onsdag 14 november 2007

Inredning och inredningstips, pyssel

Hej igen.
Jag har varit på kurs hela helgen och inte hunnit blogga något alls. Det var en kurs i Ayur-vedisk kostrådgivning och den var otroligt mäktig och intressant. Nu ska jag smälta det här och se sen vad den kommer att leda till. Kan hända kommer jag i framtiden vilja hjälpa människor att komma ur dåliga mat- och levnadsvanor....vi får se.Här är nog årets loppisfynd! En underbar julkyrka med handmålade fönster. Den har vi redan ställt fram och den ska bara få en ny kontakt så den kan stå på rätt plats.
Jag fick ge 40 kr och hade den kunnat spela "Stilla natt" så hade lyckan varit total.
Så här års är det inte mycket som blommar i mitt fönster. Innan alla Amaryllisar kommer in så kan man ju fixa till några "Skrotblommor" istället.
Den här är gjord av ståltråd och en stoooor plastpärla i mitten, såna har ni säkert som ligger och dräller någonstans. Det går att göra blommor av lite av varje om man tänker efter.
Jag kom just på att jag har en brosch efter min mamma som vägrat komma bort, ni vet hur det är, en del grejer finns med en hela tiden fastän man inte håller reda på dem. Den här lilla "värdelösa" broschen skulle väl vara perfekt i en Skrotblomma?
Ha det gott nu ska jag ut och binda kransar av granris, dem får ni se i morgon!
Annmarie

tisdag 6 november 2007

Ekologiskt

Ett leende spred sig i ansiket när DHL-lastbilen kom idag och jag förstod att nu kommer mina Ayurvediska teer! Det var länge sen jag kände en sån barnslig glädje som när jag packade upp förpackningarna med väldoftande tepåsar.Historien bakom de här teerna kommer sig av en Indier som hette Yogi Bhajan. Han lämnade Indien 1969 för undervisa västerlänningar i Kundalini Yoga och inviga dem i den urgamla Ayurvediska vetenskapen. Efter varje lektion fick deltargarna ett te som Togi Bhajan blandat själv av örter och aromatiska kryddor. Detta te hjälpte dem att hålla både kropp, själ och ande friska och lyckliga. Detta speciella te fick namnet Yogi Te.Här är dom på plats i min butik. Har ni testat något av dem någongång?...med en klick honung och en skvätt mjölk...mums! Klicka på bilden om du vill läsa namnen på teerna, det finns både för män och kvinnor samt för evig ungdom :o)
Annmarie

måndag 5 november 2007

Inredning och inredningstips

Idag har jag tagit några bilder från vårt kök. Vi har en del i köket som är väldigt smart egentligen. Ett skafferi med jordkällare under. Det blir svalt i skafferiet eftersom källaren ligger under.
Här ser ni två av dörrarna , den som det står källare på är vägen ner till källaren förstås, hyllan ovanför har min man snickrat till. Tapeterna är från tapetkatalogen "Gammelsvensk". Här är mitt bästa julpynt, den här linbocken är så fin så den får sitta framme året om faktiskt. Sigrid Winkler i Järna är det som gör de här bockarna i lin istället för i halm. Tyvärr hinner hon inte göra några i år, annars hade jag tänkt köpa in till butiken.
Texten är tryckt på dörrarna med hjälp av shablon.
Jaha, det är bara att knalla ner i källaren och hämta upp potatisen...
Annmarie

fredag 2 november 2007

Inredning och inredningstips

Jag köpte en stol på loppis för 40 kr som jag tyckte hade "det" och bestämde mig för att kosta på lite färg och tyg.Så här såg den ut, dassigt blått tyg men modellen var fin på något sätt.
Så här fint utskuren var den i ryggen, som cirklar eller krussiduller.
Jag målade den grå och sydde ett enkelt överdrag i linnetyg. Jag funderade ett tag på att sätta en virkad gammal spets nertill på kappan, men jag är ingenting för rysch och pysch så den blev utan.
På mitten broderade jag en enkel blomma i korsstygn. Jo det ska vara lite skrynkligt tycker jag...:o)Bakifrån gjorde jag hällor med gamla pärlemorknappar.
Den grå färgen som jag gillar skarpt heter: NCS-nr: S2005-Y30R Jag målar nästan allt med Jotuns LADY sidenmatt oljebaserad. Det har en perfekt lyster, lagom matt och är lättstruken.
Annmarie

REA på plastmattor!

Plastmattan är barndom för mig, vi hade plastmattor hemma när jag var liten. Det var inte "lyx"-matta. Tvärtom de låg i utrymmen d...