Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från april, 2008

2 utmaningar på en gång!

Det är utmaningarnas tid nu på bloggarna.
En utmaning från Lyckohem här kommer mitt sämsta, bästa och senaste inköp.

Klart sämsta inköp, den här kranen köpte vi på Bauhaus och den har droppat från första dagen, nu rinner den till och med. Jag vill ha en NY (läs här Mats). Den sitter inte ens riktigt bra fast i diskbänken, fladdrar hit och dit. Snart släpper väl hela rasket och vi har en redig fontän i köket.
Bästa inköp just nu är de här akrylglasen. Jag köpte in dem från RICE och de är stora, lyxiga, lätta, stapelbara, tål maskindisk och billiga. Vatten ser gott ut i dem. Jag har alla tre färgerna i skåpet hemma, jag använder dem hela tiden.
Senaste inköp, är dessa VITA pelargoner från Barkarö blomsterodling. De ska jag fresta mina kunder med i helgen. men jag ska ha några själv också. Superfin kvalitet.


Nu kommer en utmaning från: Smegols hem, här kommer ett antal frågor till mig att besvara.

Lovar du att vara ärlig? Javisst
Du heter: Annmarie Smeknamn: Inget tyvärr
Låt just nu: Ingen
Om du …

Tisdagstema: Fyrkantig

Vårat kakel i köket är fyrkantigt 10 x 10 cm. De är handmålade från Indien och ingen är den andra lik, det är samma mönster men ändå olika. Jag tycker verkligen om dem och är det någon där ute som vill ha så kan jag kolla med Madam Stoltz om de finns kvar. I så fall kan jag ta hem till er.
'

Jag kan ta en bild på hela kaklet sen om ni vill, när inte hela bänken är full med disk...:o)Den här gamla mötesplatsen går jag förbi varje dag när jag går ut med hundarna. Just idag såg jag den när jag spanade efter fyrkantiga saker, jag har inte sett den förut. Den måste ha många år på nacken.
Annmarie

Stryka-på-bilder?

Jag har börjat fundera lite smått på att göra egna stryk-på-bilder. Jag har rotat i mina gömmor efter vackra gamla antika damer. Inga problem att vara gammal och antik kvinna här inte. Jag hittade några som jag har kört lite i photoshop och sedan beskurit i ovaler.Vad tror ni? Skulle det vara snyggt med dessa donnor på linne-kuddar t.ex. Någon favorit?
Någon som vet var man kan få transfers gjorda?
mvh
Annmarie

Årets perenn

Lungört har blivit utnämd till årets perenn 2008. Pulmonaria officinalis heter den på latin, det är den vita lungörten som det gäller faktiskt. Officinalis heter den för att den anses som en läkeväxt. De flesta känner ju till den rosa-blå varianten som är vanligare i plantskolorna, nu kommer den vita att finnas också, garanterat.
När jag började gräva i Sätra Brunns örtagård för 3 år sen så fick jag bekämpa den vita lungörten. Jag grävde bort massor...om du snabbar dig hit nu så finns det plantor i komposten som du kan hämta hem. Jag hinner inte ta hand om allt...
Här är en bild på den rosa-blå varianten, den har just börjat vakna och blommar nu tidigt på våren, sen kommer det vackra bladverket.
Annmarie
Gammal medicinalväxt Lungörtens vetenskapliga namn Pulmonaria kommer av det latinska pulmo som betyder lunga. Man tyckte att växtens fläckiga blad liknade sjuka lungor. I enlighet med signaturlärans princip om att lika botar lika har örten också använts som medicinalväxt mot just lungsjuk…

Pelargoner

Nu är det dags igen för pelargonfrossan. Jag köpte ett 100-tal pelargoner på nätet för ett par år sen för att sen hitta mina favoriter. Det finns så otroligt många sorter och en del är ganska lika varann tycker jag. Men det finns en grupp pelargoner som heter Unique-pelargoner och nu efter att ha haft alldeles för många sorter så har jag krympt ner det till nästan bara såna.Den här lilla raringen heter Patons Unique och har inte så stora blommor som påminner om Engelsk pelargon, den växer villigt och bildar nästan som en liten buske men vedartade stammar. Jag tycker om att den får de där lite knotiga trädartade grenarna och sen doftar den nästan lika bra som en doftpelargon. Vita flygare är inte så förtjust i den heller och det är jag tacksam för, förra året var växthuset invaderat av vita flygare...det är växthusets baksida skulle jag vilja säga. Hos Bergabacken kan du handla pelargoner on-line.
Annmarie


Bäddtextil till butiken

Hej
Jag undrar om jag kan be om lite tips av er erfarna lantlivs-bloggare.
Jag ska köpa in textil till butiken och jag blir lite fundersam på vad jag ska ta in. När jag sökte på Shabby Chic så hittade jag på första plats Rachel Ashwell

Hon har en massa vackra ting bla. textilier. Titta på de här bäddarna, det är en del av utbudet. Vad skulle ni vilja ha? Passar det här i Sverige eller ska det vara rustikare? Ni får gärna tipsa mig om vad som är typiskt Lantlig textil.Venetiansk parlor (venetianskt gammaldags sällskapsrum )
White whisper linen ( vit viskande linne, himla poetiskt...)
Wild flower ( vilda blommor...förstås )
Vintage rose ( ros-skörd? )

Visst blir man sugen på att krypa ner?
Annmarie

Mygg

Ett sant vårtecken är ändå myggen väl...?
Min dotter Ella kom in med en plastlåda fylld med vatten och några mygglarver. Det var ju så sött ändå med ett vackert blad och en vitsippa som flöt i burken.
Vet ni att det är bara honan som suger blod och sticks?
Jag gjorde precis som Ella när jag var liten och upptäckte då att det blev olika myggor, en del hade ingen sticka därfram utan fjäderlika spröt istället, det är hanarna. Hannen håller till i skogen och väntar på att honorna ska komma, de lever på lite växtsafter.
Honorna jagar oss som vi vet för att få suga blod och därmed kunna bli fruksamma, sen flyger de ut i skogen till hanen...Slöa karlar va?

Han-mygga och en ettrig hon-mygga.
Vet ni att myggor har ett otroligt bra luktsinne? De känner koldioxiden i vår utandningsluft på långt håll, det är därför de hittar dig.
Hopplöst är det att inte kunna ha öppet fönster i sovrummet för de där odjuren. Jag har i alla fall kommit på att om jag stänger sovrumsdörren och öppnar fönstret ett tag innan…

Butiken på Sätra Brunn

Ja så här såg det ut förra året utanför min butik på Sätra Brunn. Äntligen är det dags igen att börja med växterna och trädgården. Janne har öppnat sitt eko-café mittemot och då börjar det komma folk utifrån igen.
Det här är det lilla huset "Lilla Broarne" , jag har ett hus till "Mellan Broarne" där fortsätter butiken. Det största huset "Stora Broarne" det har Janne för sitt café och där kan man handla fika förstås och kryddblandingar och rena kryddor från hans krydderi Änga Gård.Man kan handla växter här dygnet runt, man lägger pengar i brevlådan på väggen. Jag har inte inhägnat området så det måste vara så. Det funkar väldigt bra faktiskt, hittills har jag inte blivit bestulen på något, vad jag vet i alla fall.Här står jag själv och försöker se naturlig ut...inne i Mellanbroarne...i det "blå" rummet.
Sätra Brunn ligger bara 1,5 timme från Stockholm norr ut. Kom gärna och hälsa på om du har dina vägar förbi i sommar.
Annmarie

Tisdagstema - Naturmaterial

Våran ull blir värktabletter!!!!!
Ett mer magiskt naturmaterial än ullen från mina får kan man leta efter.
Våra får är av rasen Shropshire och vi säljer ullen som är tät, kort och omöjlig att tova till en kvinna utanför Örebro.
Maja Malmgren heter hon och låter precis som Astrid Lindgren i telefon (ring henne så får ni höra). Maja gör värktabletter av ullen, handsydda lappar (tabletter) som folk lägger direkt på kroppen där de har värk eller behöver värme.


Fyra porträtt på mina får idag, de är otroligt bra på att blänga...Majas värktabletter tillverkas manuellt av otvättad, kardad lammull som sys fast på ett tunt bomullstyg. De placeras med ullsidan mot kroppen på det ställe där det gör ont. De är mycket effektiva mot värk och har inga biverkningar. De lämpar sig till exempel vid värk i nacke, axlar, armbågar, handleder, knän, rygg och mage samt vid mensvärk, blåskatarr och svullna ben. Tabletterna ska inte tvättas utan vädras istället i fuktig väderlek eftersom fukt renar och …

My Fair Lady

Här är min Maine Coon katt. My Fair Lady heter hon. Hon är nog det närmaste man kan komma en ljusrosa katt...
Hon är som en grädd-socker-dröm med maräng. Trots sin otroligt sockersöta uppenbarelse så har hon ett lustigt uppkäftigt uttryck i ansiket, ellerhur? Hon ser ut som en bandit, lite sur och tvär.
Men My Fair Lady är aldrig sur, hon är bara en helt underbart snäll Maine Coon-katt.
Vill du också ha en Maine Coon? Maria Åhrénhar en liten hona ledig. Blossom heter hon och har inte marängklänning, hon är mer som en pantertant.
:o)
Annmarie

Flasklammet Wilma

Hej
Nu var det ett tag sen jag gjorde ett inlägg igen. Tiden rusar fram så här års, allt händer på en gång och man hinner inte riktigt med kännner jag. Våra får har i alla fall lammat färdigt nu och det blev 10 stycken. Lagom tycker vi för de skall tas om hand sen i höst också...
Ella tar fått ett flsklamm i år, precis som hon önskade, Wilma heter hon. Hennes mamma är snäll och stöter inte bort henne men maten räcker inte till så hon behöver tillskott. Wilma har en tvillingbror som heter Wilbur, han vill INTE ha flaska utan försöker klara sig på det som finns. Det är båda väldigt små och söta, inte magra, men små. Det ser ut som små dock-djur.
Alla är intresserade när Ella ger Wilma lammnäringen.
Vi har 2 ankor också som gärna håller till inne hos fåren där det blir mycket slask och spill. Det är en liten ras som heter Mignon-anka och den är fullvuxen i den här storleken.
Jag funderar på att skaffa löpankor, de är jätteläckra, de springer upprätt i grupp åt samma håll och vänder samtidig…

Tävling! Tävling!

Halloj!
Är nu sugna på en tävling så här mitt i snöiga april? Det behövs ju något som piggar upp när snön vräker ner och man tror att man ramlat tillbaka ett par månader i tiden. Just nu så har vi en enkel tävling i våran webbshop.
Vinsten är det här setet med brödrost, förvaringsburk och äggkoppar från Puhlmann. Värdet är faktiskt över 600 kr så det är värt att pröva lyckan ellerhur? Titta in på
www.broarne.se
LYCKA TILL!!!!!
Annmarie

Hallonbuskar

Igår skar jag och min man ner alla gamla hallonskott i våra 6 hallonhäckar. Vi har en gammal fin sort som är inte går att få tag i butiker. Den heter Krusenbergshornet och blir HÖGA och ger medelstora bär med GOD smak. På 30-talet fanns en handelsträdgård i Krusenberg utanför Uppsala och där drev de fram en sort, en blandning mellan skogshallon och vanliga trädgårdshallon. Därav namnet Krusenbergshornet.
Egentligen så ska man ju skära ner skotten redan på hösten direkt efter att bären är slut...men vem orkar det?. Det är så lätt att se vilka som ska bort på våren också.
Inte vet jag men än så länge funkar det i alla fall, hallon kan ju drabbas av hallonskottsjuka och i de fallen är det bra att klippa ner på hösten. Odling av hallon kan du läsa mer om på den otrolig bra och informativa sidan odla.nu