lördag 17 april 2010

Servisen i mitt hem.

Hej
Jag nu är den här i skåpet, vårservisen. Jag gillar den verkligen,organiska former och handmålade lätta blommor. Skålar, muggar, smörgåsfat och tallrikar mm.
( lite Rice-grejer där i bakgrunden också, kan jag inte heller vara utan )
Jag tror jag ska duka till valborg med detta, det ska bli KUL!
Ps.ifall du blir sugen du med...kolla här.
Annmarie

tisdag 13 april 2010

Virkade mössor - regnbågsgarn

Jag har börjat virka mössor !
De är som "Burkar" och mycket lätta att göra, riktigt roligt. Jag hittade garner hemma som jag har kvar sen jag hade tygaffär på 80-90-talet.
Den här är flammig i rosa-lila-röd sen en liten kant i lila nertill.
Den här blir svart med vita prickar för garnet har en vit fläck på ett ställe. Sen blir det den här turkosa färgen som kant nertill.
Garnet kommer från ett företag som heter Regnbågens Textilverkstad och jag blev glatt överraskad när jag hittade dem på nätet och att de har verksamhet fortfarande. Garnerna är batikfärgade och flammiga på olika sätt, det blir alltid roliga mönstringar och det är spännande att sätta igång.
Här har jag ett gammalt mönster som jag sålde förut tillsamman med garnerna, man skulle skicka mössor, tröjor och ormar mm. Jag tror att det är vanligare att folk stickar av de här garnerna, men för mig så är det för tunt garn, det går för långsamt och jag blir aldrig klar, men virka det är perfekt!
Jag har inget riktigt mönster är ge er till mössan men börja såhär:
Virka 6 luftmakor slut till en ring, virka 12 fasta maskor runt ringen..
Varv 1: 1 fm i första maskan 2 fm i andra maskan fortsätt varvet runt.
Varv2: lika som varv 1.
Varv3: Virka fasta maskor i alla maskor.
Varv4: lika som varv 1.
Sedan virkar du på så och ökar så det blir som en liten rund platta. Sen har jag lagt plattan på huvudet och kollat när det behöver börja böja inåt på mössan. Virka då såhär för att minska in mössan.
Varv 1: Virka 9 fm hoppa över 1 fm, virka så hela varvet ut.
Varv 2: Virka fm hela varvet
Varv 3: Virka 8 fm hoppa över 1 fm, virka så hela varvet ut.
Sen tar du 7 maskor och sen 6 maskor osv. När du sen vill att mössan ska vara bara rakt ner över öronen så ska du virka fasta maskor i alla utan att hoppa över någon maska alls.
(du får prova mössa under arbetets gång för att se att den inte blir för stor eller för liten.)

Ja det här var ingen proffs-beskrivning. Men har du virkat lite förut så kanske du förstår hur det ska gå till.
Lycka till.
Annmarie


fredag 9 april 2010

Att rädda gamla väskor.

Hej Vänner
Jag har just räddat två gamla väskor som suttit och saknat blixtlås i flera år nu. Tänk så NÖJD jag känner mig, att jag kunde hålla mig från att kasta dem och tänka: - Ash jag har ju så många väskor i alla fall. Men jag har ju gillar de här väskorna, det är ju därför som blixtlåset rämnat och det har varit svårt att bara slänga dem.
Den här kommer från Vietnam, den är helt knasigt gjord, troligen ett prov som inte blev lyckat. Blixtlåset inuti sitter på fel ledd så grejerna ramlar ur om man öppnar och öppning upptill är ju lite kort, skulle tro att de inte hade tillräckligt långt blixlås där. Axelremmen är ju för slapp, den saknar förstärkning inuti så den har blivit som en snodd. Men vadå? Jag gillar den här väskan, så är det bara.
Den här köpte jag på Teneriffa för några år sen. Det var en marknad på byn där jag bodde och det fanns ett stånd med superfina väskor, jag köpte 4 stycken. Den här har jag använt mest, för den har perfekt storlek och lagom långt axelband. Den är gjort i sammet och jag lyckades få till det så ett grönt tyg med små söta blommor syns i blixlås-öppningen, helt nöjd.

Det här med väskor och kvinnor.

Jag har många sjalar och väskor, men jag hittar och förälskar mig alltid i nya väskor. Jag har alltid nya väskor i huvudet som jag vill sy också, fastän jag har sytt tillräckligt många redan.
Så är jag en kvinna, och som så många av mina kära vänninor säger:
- Sjalar och väskor kan man har hur många som helst! ( ev. skor också ) Det är skönt att känna att man får ge efter för sånt här ibland, livet skulle vara så himla tråkigt om jag inte fick sy eller skaffa mig en enda väska till bara för att jag redan har så många.
Annmarie

REA på plastmattor!

Plastmattan är barndom för mig, vi hade plastmattor hemma när jag var liten. Det var inte "lyx"-matta. Tvärtom de låg i utrymmen d...