fredag 11 januari 2008

Gamla vedspisar är heta just nu

Vedspis är väl något alla borde ha? Tänk när strömmen går och man känner att det är helt ok, för vi klarar oss i alla fall, vi kan laga mat och värma oss och få varmvatten från spisen.
Vi har valt att behålla spisen i köket och det är en gammal emaljerad Husqvarnaspis. Den funkar perfekt och är ett toppentillskott när den lilla smala elspisen inte räcker till.
Här kan du läsa mer om vedspisar i DN:s artikel.Den är ganska låg som ni ser, så den dyker ner bredvid bänk och elspis.Mysigt att elda och känna doften och värmen från spisen i köket. Speciellt nu på vintern.
När vi inte vill använda den så lägger vi på en skiva och då får vi mer arbetsyta i köket. Det ligger bara några lösa klossar under. Lätt att lyfta av.
Hur lagar ni er mat?
Vet ni att mat som lagas på vedspis eller över öppen eld har ett bättre eneriinnehåll än mat som lagas på t.ex. elspis? Sämst är microvågsugnen.
Enligt AYURVEDA är det förödande att värma mat i micro för den som är en typisk Vata-person. En Vata-person är en vanlig västerländsk nutidmänniska: Snabb, rörlig, smal, intelligent, lättstressad och ibland forcerad. Microvågor är ju små rörelser som skakar maten så den blir varm. Rörelse något som Vata bör minska ner på.
Det diskuteras också om microvågor påverkar nervsystemet, med symptom av typen trötthet, huvudvärk och sömnlöshet. Alla dessa symptom är vanliga för en typisk Vata-person.
Något att fundera över...
Annmarie

20 kommentarer:

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Oj, det var mycket intressant att läsa om ugnar... Vad mycket du kan!
Visst vore det väl härligt med en vedspis, tyvärr får vi ju inte plats med en sån i vårt lilla radhuskök! Micron, använder vi mest till att tina mat i.
Så fiffigt ni hae gjort med bänkskivan! Och vilket härligt gammalt diskställ, för det är väl ett diskställ? Det slipper ju ta plats på diskbänken när man har det ovanför istället!
Och sen gillade jag din krokhylla över spisen...kanonfin! Var hittar man en sån?
Kram
Marie

Cecilia sa...

Ja faktiskt! Jag kollade dig också och du är mest lik Missi Pyle också, kul att det kunde bli så. Kram

Randi sa...

Jag håller med dig - visst är det mysigt med knastret från vedspisen. Det är ett verkligt rogivande ljud, som skapar mycket mer trivsel-känsla än plinget från micro-ugnen. Men micro är här för att stanna i alla fall i mitt hem. Bra att ha när mjölken till Latten eller hundmaten ska värmas.
Kram Randi

Anonym sa...

Lyckos dig som har vedspisen kvar!

Vårt hus är från 1924 men min pappa berättade (stolt) att han rev ut alla omoderna kakelugnar, kaminer och spisar när han köpte huset.

Den stora femtitalshysterin med nytt, nytt, nytt och plast, plast, plast kan få en bakåtsträvare som mig att gråta blod ibland...

linnea-maria sa...

Vi använder också våran vedspis ganska mycket. Vi värmer även vårat diskvatten på den och ibland när jag ska bada så värmer jag vatten i stora grytan för att minska ner på elförbrukningen. Ibland lagar vi mat på den också om den är tillräckligt varm. /linnea-maria

Anonym sa...

Saknar den spis som borde stå i vårt kök...Lycka att ha den kvar.

Cecilia sa...

Var det den från löddeskogen eller vad de hette? Vad kul!!=)

Anonym sa...

Så trevligt med vedspis -och vilken fin ni har! Vi har en i stugan,men törs inte använda den förrns sotarn varit där för vi fick soteld i höstas! Det var HEMSKT!

Tonje sa...

for en flott løsning dere har lagd til den spisen...er jo flott å kunne legge en benkskive over når du trenger mere benkplass.

Ayurveda er en spennende filosofi...jeg er en kapha...

God helg!

Lene sa...

Oj, den ovenen er noe av det koseligste jeg har sett på lenge :)

Ha en finfin dag og en god helg :)

Åsas Kammare sa...

Vad trevligt det är med vedspis! Min farmor har fortfarande sin igång och jag har alltid tyckt mycket om den. Hon har också på gammalt vis en stor vedlåda bredvid.

Jag har till min stora lycka en vedspis här min lägenhet, men den går inte att elda i tyvärr. Får höra att den står för nära spisen, men nu ser jag ju att ni har ju också nära, så det är nog mest bara ovilja från min hyresvärd.

Det vore ju en vinst att få igång den även för honom tycker jag. Men jag ser på den och är iallafall glad att den finns, om än så bara till prydnad.
/Åsa

Nina i Paradiset sa...

Jeg er heller ikke så veldig glad i microbølgeovn, og har klart meg uten i 18 år. I fjor fikk jeg derimot en i gave, men det er mest min samboer som bruker den.
Men jeg vil IKKE ha katten på kjøkkenbenken jeg da! ;)
Koselig kjøkken, forresten!

Grindelunda sa...

Vilken underbar vedspis. finns inget goare än värmen från en levande eld.
Kram Gilla

Älfgärdet sa...

Tycker att Maine Coon katter är helt underbara! Funderar lite på att skaffa en. Men hörde av nån att man ska ha dem som innekatter. Har haft vanliga bonnkatter & Norsk skogskatt, som fått springa som de behagat eftersom vi bor så. Måste ju bara höra med någon som vet om det verkligen är så att MC inte ska vara ute? Eller är det bara så att de tycker att de är för dyra för att ha dem ute utan full koll???

Cornelias Corner sa...

Ohh- vad fint! Tyvärr har jag ingen vedspis i köket, fast jag har satt in en kamin. Var inte kul förra stormen utan kamin kan jag säga!

Lisas torp sa...

Håller helt med dej om att alla borde ha en vedspis! Att inte vara så beroende av el är verkligen önskvärt. En egen brunn med dricksvatten är också bra. Två saker som gör att man kan klara sej trots strömavbrott.

Intressant om micron. Men man har en känsla av att den inte är bra!

Jodå, jag har vedspis på torpet och tycker att maten smakar bättre när den är lagad på den, för att inte tala om kvaliteten på värmen!!

Fina tips du ger!
Ha en bra vecka!
Kram
Lisa

Ljuva ro sa...

Så mysigt det är med vedspis! Vi har en i ladan som vi renoverat och som ska installeras när vi får tid! Lagar aldrig mat i micron...

Älfgärdet sa...

Tack!!! Nu behöver jag inte ge upp Maine Coon katterna! För mig måste en katt få vara ute & gå & sniffa & undersöka!

organic-lizzi sa...

Fy søren så nydelig ovn!!Men ser ikke at det er noe utløp til pipen..Er det på baksiden?Selv har jeg gasovn,men savner mange ganger vedovnen vi hadde i forrege huset.
Micro!!Aldri i livet.Helt enig med deg.Jeg kjøper neste bare økologisk mat,og da ville det jo være vanvittig å putte det i den.
For en katt du har:-))
Kos helg & klem fra Randi

Strumpstickan sa...

Intressant, jag kokar på vanlig spis för vi bor i vanlig lägenhet men dina bilder på spisen ni har är underbara!

Själv är jag en Kapha:)

REA på plastmattor!

Plastmattan är barndom för mig, vi hade plastmattor hemma när jag var liten. Det var inte "lyx"-matta. Tvärtom de låg i utrymmen d...