onsdag 26 mars 2008

Höns

Hej
Ni är några som har frågat om hur det är att ha höns. Jo det är nog det enklaste nyttodjur man kan ha tror jag. De kräver inte så fasligt varmt där de bor men gärna frostfritt för då värper de bättre. Man kan ha ströbädd åt dem så behöver man bara mocka 2 ggr om året. Ströbädd betyder att man har torv, spån eller halm och bara lägger på nytt hela tiden. När det har bildats ett tjock matta så är det dags att slänga ut allt och börja på ny kula. Lämpligen mockar man höst och vår. Höns äter i princip allt, men får de lite värpfoder så får man flera ägg, annars är spannmål som gäller om man inte har matrester så det räcker. Äggen i korgen är helt naturligt färgade, det beror på att jag har olika sorters höns och de har olika färg på skalen. Snyggast är nog i alla fall de turcosgröna från Araucanorna. Mitt största problem just nu är räv och hök. Jag vill helst ha mina höns gå fritt på ladugårdbacken, men det går inte för då försvinner de ganska snart, en efter en eller alla på en gång om det rör sig om en räv. Jag har hönsgård men jag tycker att de ser ut att längta ut hela tiden. Har man liten tomt med rabatter och odlingar så ska man absolut ha dem i hönsgård, annars river de sönder allting. Man kan inte föreställa sig hur mycket skada en höna kan göra i trädgården.
Jag har inte satsat på äggproduktion utan istället skaffat vackra höns, det har betytt att vi inte har fått så mycket ägg så vi kunnat sälja hela tiden. Jag har dem för jag tycker de är vackra i första hand och äggen blir en bonus. Det finns så otroligt mycket roliga hönsraser att skaffa sig och det är inte dyrt heller. Har man en äggkläckare och en värmelampa så kan man köpa avelsägg för en tia styck och sen har man en flock med vackra pullor (och tuppar) för några 100-lappar. Höns är en rolig hobby och det finns faktiskt klubbar över hela landet som håller på med höns och byter ägg med varann osv.
Annmarie

31 kommentarer:

Randi sa...

Tack för din info! Jag skulle så gärna vilja ha höns och har byggt ett hönshus, men så kom ju fågel- influensan. Min granne har slutat att föda upp fasaner, så jag känner inte att jag då kan börja med höns. Hur ställer du dig till influensan idag.
Kram Randi

linnea-maria sa...

Åh jag längtar efter höns!!! Mamma har haft och de är så trevliga djur tycker jag. Din glasveranda är fantastiskt vacker /linnea-maria

pudelflicka sa...

Ja flyttar jag till Skåne en dag ska jag faktisk ha höns. Läste i min bok om höns att den rasen du har är en enkel ras och otrolig vacker. Jag tänkte på Silkhöns då det också är en enkel och vacker ras.
Kram från Hedvig

Sara sa...

Tack för tipsen om höns, det blir nog till att skaffa. Kul för barnen också.
Sara

Smycka dig sa...

höns är ju så rogivande...våra grannar har höns och vi får ägg nästan jämt och hon har dvärgsilkeshöns oxå och de är jätte söta och äggen jätte små..de är jätte fina att blåsa ut och ha till dekorationer..

Ha det bäst
kram
Lotta

Tvert-om-tanten sa...

Hei!
Det virker så koselig å ha høns, en skikkelig landidyll...men etter å ha lest i en bok om hønsehold en gang fant jeg ut at det nok blir med drømmen for min del. Det sto at man måtte være forberedt på å slå ihjel høner hvis de ble skadet osv. - og jeg med øks drepe en høne? Science fiction...
Ha en fin dag!

Klem Lena

Anonym sa...

Hela min uppväxt har vi haft både höns,kalkoner,getter,grisar mm (Mitt ute på Djurgården*perfekt*) Har förvarnat maken om att det kommer både höns och ankor till sommaren :-)
Kram

Lila sa...

Hallå, vilken härlig blogg du har!

Kramis Lila

"M" sa...

Å jag har alltid viljat ha höns...men inte blivit...verkar mysigt...

Hem och Lycka sa...

Vad mysigt det låter! Mina svärföräldrar har höns så vi får ägg från dem vilket är bra för de mår ju gott hos dem. kram!

Vitt Hemma sa...

Åh, va roligt att du berättade lite om hur det är att ha höns! Nu gäller det att övertala sambon... (har ju lite tid på mig) :)

Massa kramar Sofi

Grindelunda sa...

Ståtliga tuppar såg jag på ett tidigare inlägg.
Jag skulle gärna ha höns, men vi bor i ett villaområde så det går inte. Det är såna gånger jag önskar att vi bodde på landet.

Och lammen...så söta.
Må så gott hälsar Gunilla

drömmen om vitt sa...

Vad roligt med lite råd, vi har pratat om att skaffa höns en längre tid. Men jag hoppas till nästa sommar.

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Så mysigt!!!!

Skulle med velat ha höns ju..bodde jag på landet , skule jag absolut ha det!!!!!

KRam Millan!!!!

Anonym sa...

Antar du min utmaning? Kram Karin

Annika sa...

Vi har haft höns för flera år sen men då var de inne, skulle gärna vilja ha lösgående ute men vi har oxå rävar som stryker omkring här hemma.
Vilka vackra tuppar =)

Glasverandan var underbar =)

//Annika

Anonym sa...

Tack snälla du för infon! Jag lånade på bibblan i höstas en bok om höns. Blev riktigt sugen. Men jag kan ej ha höns där jag bor i idag. Det är synd! För de är vackra djur. Kloka också har jag hört!
Må gott!

Sara sa...

hej igen

Dum fråga kanske men behöver man en tupp till hönorna?
Sara

Lisas torp sa...

Åh, jaaa, visst är det härligt med höns!!!! Vilke vackra tuppar du har, vilken ras är de?
Jag vet precis vad du talar om, har själv haft rashöns, och de är så roliga att ha, och personliga är det ju också! Och vilken belöning man får sen!
De äggen glömmer jag aldrig!
Jag hade Leghorn och Plymoth Rock och de gav härlig ägg och var otroligt sociala och roliga!

Tyvärr kan man inte ha höns på bakgården i Sthlm, annars skulle jag ha det...!!!

Lisa

Anci sa...

ÅÅÅhhh!! Har precis hittat till din sida och måste bara säga; HÖNS!!! Även om många skulle tycka att jag bor i en liten stad, lite halvlantligt sådär så är jag en stadstjej ut i fingerspetsarna och jag har roat många av min förre mans släktingar som var riktiga lantbrukare...

En sommar innan jag skilde mej, så var vi i vår stuga, väldigt nära en av min exmans kusiner. De födde vid den tidpunkten upp tjurar och var rent allmänt sett vana vid djur, uppvuxna på bondgårdar som de var...
Nåväl, sommaren som jag nu tänker på så hade de skaffat höns och när vi nu var och hälsade på ganska ofta så blev jag så otroligt fascinerad av dessa djur!
Så fort vi kom dit så var jag tvungen att gå till hönsgården och kasta in lite nate och sätta mej på en pall och kika lite...
Och ni kan ju föreställa er glädjen när jag fick följa med in i lagårn och plocka mina första nyvärpta ägg!!! Jag var helt enkelt i himmelriket!!!
Har ingen aning om vilken ras det var på dessa hönor och den stackars tuppen - de såg helt vanliga ut, faktiskt, men JÄKLAR vad häftiga de var!!

Nåväl - nu är jag frånskild, bor i en bostadsrätt och har en praktfullt usel ekonomi (=långtidssjuk) men en sak är säker; jag SKA tillbaka till arbetslivet, jag KOMMER att träffa en ny man och jag SKA ha höns någon gång i mitt liv!!

Det är då ett som är säkert!!

MODERN COUNTRY sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
MODERN COUNTRY sa...

Men oj, dette var virkelig en interessant post!! Vi skal snart flytte og vi skal senere prøve å finne oss et hus som ligger landlig til. Jeg har alltid ville ha høns så dette var veldig informativt for meg. Høner er så skjønne synes jeg, jeg blir rett og slett glad av dem! :)) Ja, og så vil man kanskje ha egg, og da trenger jeg en hane ikke sant? Uff, nå er jeg vel veldig dum, men det er slik, er det vel ikke?

Dine høner lengre ned er jeg sååå begeistret for! Herlig "lue"!

Ha en riktig fin helg!
Klem fra Aina

Cornelias Corner sa...

Ja, höns är verligen toppen! Ångrar inte en sekund att jag skaffade dem. Jag korsade maran och araucana och äggen blev olivgröna - lite kul!

Anonym sa...

fin ägg bur!

Beas sa...

Så vackra tuppar och oerhört intressant att läsa. Jag skulle gärna ha höns om det inte vore så att vi bor mitt inne i stan. :-)

Mycket mer lantligt kan det inte bli än med levande höns. :-)

Ha en underbar söndag!

Kram Bea

::fina:: sa...

Hej, vilket mysigt inlägg! det var jätteroligt och intressant att få läsa lite om hur det är att ha höns! Och så är det ju så vackert att lägga äggen i en äggkorg!
~Josefine

Linneagården sa...

Vad gulligt med höns på gården & perfekt att kunna hämta in lite färska ägg då man behöver.
Ha det gott /madelene

Lilla P: sa...

Hej! Hittade just din sida. Ska tipsa Stora P, som också är intresserad av höns. Besök gärna vår blogg...

Lilla P

Living by Milla sa...

Hej !
Tack för fina ord om mitt taggtrådshjärta !
Vilken mysig blogg du har och tupparna var helsköna !

Ha det gott !
Camilla

Brocante sa...

Jeg har alltid hatt lyst på høns! Tenk å kunne våkne hver dag til hanegal fra hagen da! I ferien i Frankrike var vi en dag på fjærkreutstilling. Det var en fantastisk morsom opplevelse. Flotte haner i alle mulige farger og størrelser var til salgs for fra 30 til 50 Euro. Tenk om jeg kunne ha kjøpt en av de store flotte flerfargede...... Du er heldig som har muligheten til å holde høner.

organic-lizzi sa...

Høner er herlige ja:-)Hatt det i mange år selv...
Kost meg nedover siden din.Utrolig vakker katt du har hentet..
Gratulerer med nettbutikk.Stilig!!
Kos helg & klem fra Randi

REA på plastmattor!

Plastmattan är barndom för mig, vi hade plastmattor hemma när jag var liten. Det var inte "lyx"-matta. Tvärtom de låg i utrymmen d...