Fortsätt till huvudinnehåll

Tisdagstema:KÖK

Hej, det är så mörkt ute nu hela dagarna så det är verkligen svårt att fotografera. Det blir ju inte ens ljust mitt på dagen. Så här kommer några mörka bilder från köksregionen.
Just nu så håller vi på att renovera vårt vardagsrum, så köket är fullt med färgpysar, penslar och flaskor som hör till.
Jag blandar linoljefärg själv. Det är billigt och roligt för man får den färg man vill ha och den blir levande, skiftar lite men det är ju det som är så fint tycker vi. Man tar ca 1,5 dl kokt linolja, fyll sedan med Zinkvitt och rör om så det blir som en gröt (tjockare än målarfärg), sätt till valfritt pigment och rör om igen, ha sedan i olja och pigment och en liten skvätt terpentin tills du tycker att du fått rätt konsistens och nyans. Inte svårt alls. Om den får stå några timmar så blir den inte så kornig heller. Vill du göra mycket färg så öka på oljan vartefter och fyll på med pigment, men se upp! Det går åt mindre olja än vad man tror och färgen är DRYG.
Jag har valt svart pigment (kimrök) + zinkvitt det ger en gråblå snygg nyans som vi gillar.
Så här blir det på listerna i vardagsrummet nu när vi målar om med Kimrök-linoljefärg. Väggarna målar vi med limfärg på fredag för då har kritan kommit hem till färgaffären. Ni ska få ett superbra recept på limfärg då, som aldrig misslyckas :o)
I köket gör jag just nu Panir också, det är en GOD färskost som man kan steka och ha i olika stuvningar. Proteinrik för dig som inte äter kött.
Recept: 1 liter ekologisk gammaldags mjölk (röd mjölk funkar också), 1,5 dl ekologisk youghurt, 1 msk citronsaft.
Koka upp mjölken, häll i youghurt och citronsaft, rör om dra kastullen från plattan. Låt så och ysta. Häll i alltsammans i en finmaskig sil, om en stund är Paniren klar att använda, man kan skära den i kuber och äta till t.ex ris och spenat.
I boken "Ayurvedisk vegetarisk kokbok" finns massor av god och billig mat. Boken är också billig faktiskt.
Annmarie

Kommentarer

Smeagol sa…
Du gillar röda katter eller :-))
Det var lite lustigt,jag tittade nämligen på henne (din nya katt) och blev sugen men det föll på hennes ögon? Jag tyckte att dom såg lite konstiga ut..
Dom två hankatterna är inte mina,en av dom (den röda) har jag fött upp.Familjen som äger dom kan inte ha kvar dom för att dom fått barn.
Ha det bra
Förhoppningsvis så kommer nya bilder på bebisarna i morgon :-))
Soffy sa…
Det ser riktigt trevligt ut - trots alla pryttlar! Och Pair måste jag testa, det låter jättegott!
Zanna sa…
Jisses vad du håller igång, så fin färgen är, det blir nog en stark kandidat till vårat badrum. Jag bara tovar och tovar :) men det har inte blivit så mycket än. Den som lever får se. Ha en fin dag kram
Zanna sa…
Underbar kissekattunge!
linnea-maria sa…
Hejsan ÅH du målar med min favoritkulör. Jag målar det mesta på och runt huset med kimröksbruten vit linoljefärg. Dock i något ljusare ton än denna.
Jag har aldrig provat panir, kanske ska testa, har recept hemma..../linnea-maria
Handplockat sa…
ååh hel härligt
mumd
ögongodis dina bilder är

ha det bäst
Koselig kjøkken tross litt mye "stasj"der akkurat nå..Den fargen ble kjempefin!Når du kan og tør er det klart at du får en mye mere spennende og riktig farge.
Panir..Nammm!Har laget noe lignende,men uten youghurt,så det blir fint å prøve..
Dere er like "gale" som oss som har den type prosjekter rett før jul:-))
Kos kveld til deg..
klem Randi
Jag vet inte vad jag har för blodgrupp. Får väl reda på det när ja är där å tar blodprov första gången. Jag ska fara runt på alla olika ställen på julafton. Hehe! Först ska ja vara hos pappa sen ska jag till mina moster. Rickard åker åker ut till er på julafton säger han:) Så kommer jag med ut på juldagen och firar jul:):):)

Populära inlägg i den här bloggen

Tasha Tudor

Idag vill jag visa en kvinna som är en av mina absoluta favoriter. Tasha bor och lever mycket enkelt och långt från annan civilisation. Hon arbetar som illustratör och är mycket känd för sina barnteckningar. Hon är trädgårdsfantast och ni har säkert sett boken Tasha Tudors Trädgård som kom ut 1998. Hennes trädgård är nog en som alla drömmer om, vild och vacker. Hennes hus är faktiskt inte gammalt , bara några 10-tal år, men det är byggt efter en mangårdsbyggnad från 1740 i Concord New Hampshire. Här finns en liten film om henne och är är hennes familjs hemsida.
Hennes älsklingar framför allt är hundarna som är av rasen Welsh Corgi. Farmen hon bor på heter Corgi Farm...

Tidskrifter

Jag prenumerarar på 2 tidningar som är mina absoluta favoriter. Lantliv förstås, de visar så fina kläder också. Det är så härligt att kunna få inspiration direkt hem i brevlådan.
I det här numret annonserar vi själva också för första gången för vår webb-butik, så det var extra spännande att titta längt bak på annonssidorna. Just nu kan man vinna en prenumeration på tidningen Lantliv titta in på den här länken.

Vackra hem& Interiör från Norge, super fin tidning med otroliga bilder. Lantliv som är som en Guru för oss som gillar den lantliga stilen, ellerhur?
Vackra hem & interiör: Jag gillar i alla fall mest den riktigt gamla stilen, lite sparsmakat och blandat med nytt och gammalt. Kal och lite rå vägg med en ensam tavla. Vacker hylla som delar av väggen. Snyggt med en stråhatt och hampasnören sådär bara.
Vackra hem & interiör: Det här blev min favoritbild denna gång. En gammal trasmatta som de gjort förvaring av. Så läckert med lite fina band och någon spets. Jag blir sugen at…

Glasveranda

Så här ser vår veranda på huset utifrån. Det är många som tror att den satt på huset från början, och då blir vi glada för det är precis vad vi ville. Vi hade många överläggningar med snickarna innan den blev klar och det var en erfarenhet att ömsom förmedla och ömson övertyga dem om att det är så här det ska vara. Det är ju inte alltid den enklaste vägen som är snyggast...Men vi är mycket glada och stolta och den blev inte så dyr heller tycker vi. Den gick på ca. 150000 kr att bygga och jag tror faktiskt att huset steg i värde med minst det beloppet efter att den var på plats.