tisdag 6 maj 2008

Tisdags-tema: Orange Tagetes

Tagetes har inte alltid varit någon favoritblomma för mig tvärtom, den har alltid varit en trist ganska illaluktande skrikigt orange blomma i offentliga planteringar.
Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig...

Här är min Tagetes-odling just nu ute i lilla växthuset med bubbelplast på insidan. Jag har dragit upp 3-4 olika sorter och ska ha dem i Sätra Brunns trädgård sedan som orange färgklickar i allt det gröna. Otroligt tacksam att odla, lätt att dra upp, inga sjukdomar och blommar HELA sommaren ända tills frosten kommer.Min kärlek (för det är passion) för Tagetes väcktes när jag var på min livs resa till Indien för ett par år sedan. Det var en resa i den biodynamiska odlingens tecken. Vi besökte bönder lååångt ute på landet och fick se och uppleva sånt som inga andra turister varken vill eller får se.
I Indien gör man vackra girlander av Tagetes och dekorerar allt i från guden Shivas till lastbilar och murar med Tagetes.Kolla in de här draperierna av tagetesblommor! Inte illa va? man kan tänka sig DOFTEN inne i det templet.
I sommar ska jag klä in hela Broarne-butik med Tagetes-girlander så kommer nog besökarna att bli häpna...nää jag bara skojade...så mycket Tagetes har jag inte dragit upp i år. :o)
Annmarie

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ujujuj, vilket arbete på dessa girlanger! Men läckert kan man ju inte låta bli att tycka att det är...

Smycka dig sa...

Hejjj oj så läckert med tagetes girlanger... jag håller med har inte själv tidigare gillat dem, men faktum kvarstår de är fina i färgen och härdiga;D

jag ska se om jag hittar fler levernatörer på bokstäver;D
kram
Lotta

n o r d i n g å r d e n sa...

Vilket otroligt häftigt tagetesinlägg!!! Mari.

Anonym sa...

Ojoj, vilka häftiga tagetesgirlanger!

Själva sår vi tagetes varje år, både gula och orange, o sätter ut i trädgården.

/Caroline

Galleri Hönshuset sa...

Hej.
det kan man kalla för tids krävande konst. Undra vem stackarn var som fick sitta o trä på alla dessa blommor ;). Jag har precis kommit hem från jobbet, o såg att mitt paket jag beställt från dig har kommit. Den blir så fin med gamla flaskor i. Ha en bra em i solen. Pirre

EmmaP sa...

Jag säger som de andra, vilket arbete att göra de draperierna, men fint blev det :)

Åsa sa...

Tagetes är en tacksam härlig växt. Jag har den vart år trots att många genom åren rynkat på näsan. Den växer på fint o är en färgklick. Härliga bilder! / åsa

Lyktor och Tyg sa...

Jag håller med dig om tagetes, har inte gillat dem alls förut, men har hittat en sort som heter Silvia, jättefin. Mer åt det gula hållet, enkla blommor och mycket grönt, helt underbar och lättsam, står sig in i oktober.
Sen är det bara att spara några blommor och ta frön från dem året därpå.
kram

Anonym sa...

Så underbart! Börjar tänka på filmen Monsunbröllop.

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Till skillnad mot många andra så gillar jag tagetes. Min farmor har så länge jag kan minnas drivit upp tagetes i alla möjliga färger och dem har hon haft på sin prunkande balkong. Ända sedan jag flyttade hemifrån för ca 15 år sedan har jag själv planterat tagetesfrön som jag fått från farmors (och mina egna nu på senare år) fjolårsblommor...:)

Kram Annica

En liten AnCa sa...

Tagetes hör sommaren till tycker jag, provade dilltagetes förra sommaren, den är ju lite skirare o har lite mindre blommor. Gillade den jättemycket!!!

Kul med annorlunda användnig av blommorna!

Tinnar och torn sa...

Hejsan! Jag får kanske ta mig en funderare till jag med..har inte varit förtjust tidigare men framställda med såna fina bilder så...Kram P.

Anonym sa...

Ha ha... det var precis som om jag själv skrivit det du berättade om din tidigare känsla för Tagetes... För jag har också tyckt så väldigt ill aom just denna förskräckligt skrikiga orange färgade blomma... och som dessutom är så hård och nästan "träig" och känns lite taggig i stjälken...

Men när man ser dessa underbara bilder du visar kan jag inte säga annat än att uppfattningen kan ändras på några minuter faktiskt. Jag har aldirg sett något liknande och det var verkligen fantastiska bilder.

Jag får tacka för bilderna och jag har nog med dom ändrat min uppfattning och tar gladeligen emot barnens tagetes plantor från skolan nu :)

Kram Kram

Anonym sa...

Nja med Tagets men de snälla blommor som sköter sig själva!

Må gott!

//Cissi
Förresten hur gick det på utställningen med kissarna???

REA på plastmattor!

Plastmattan är barndom för mig, vi hade plastmattor hemma när jag var liten. Det var inte "lyx"-matta. Tvärtom de låg i utrymmen d...