Fortsätt till huvudinnehåll

Hallonbuskar

Igår skar jag och min man ner alla gamla hallonskott i våra 6 hallonhäckar. Vi har en gammal fin sort som är inte går att få tag i butiker. Den heter Krusenbergshornet och blir HÖGA och ger medelstora bär med GOD smak. På 30-talet fanns en handelsträdgård i Krusenberg utanför Uppsala och där drev de fram en sort, en blandning mellan skogshallon och vanliga trädgårdshallon. Därav namnet Krusenbergshornet.
Egentligen så ska man ju skära ner skotten redan på hösten direkt efter att bären är slut...men vem orkar det?. Det är så lätt att se vilka som ska bort på våren också.
Inte vet jag men än så länge funkar det i alla fall, hallon kan ju drabbas av hallonskottsjuka och i de fallen är det bra att klippa ner på hösten. Odling av hallon kan du läsa mer om på den otrolig bra och informativa sidan odla.nu

Kommentarer

me and alice sa…
Hej AnnMarie!
Vad härligt med hallonbuskar!
Visst är odla.nu ett bra trädgårdsforum!
Ha det så bra!
kram Susanne
Sara sa…
Hallon är en favorit i vår familj. Ska kolla in den sidan, tack!
Sara
C De-sign sa…
Min hallonhäck "försvann" för flera år sedan! I år tänker jag plantera några plantor! Det är ju så ljuvligt gott med solvarma hallon! Ha en bra början på veckan!
Kram fr C
pudelflicka sa…
Hallon är så gott. Vi hade stora häckar med hallon i min barndomsträdgård. Mycket jobb kommer jag i håg att det var.
Kram Hedvig
Smeagol sa…
Hmm, för mig är hallon lite av ett Ogräs *tar skydd*
Våra Hallon "Ynglar" av sig så man skulle kunna tro att dom inte har något bättre för sig??
Det är halloskott precis överallt *mutter*
Likaså är det med ruccolan och citronmelissen, hur man än klipper ner så fasiken dyker det upp på mest olämpliga ställen *suck*
Men annars så är hallon SÅÅÅ gott *smask*
Kram
linnea-maria sa…
Hejsan
Vad kul med en gammal sort! vi har gamla förvildade hallon hemma. Små maskätna vildhallon blandat med någon stor och jättegod sort. Vi ska försöka bena ur den goda sorten och plantera den någon annanstans. Jag har även räddat en gul sort som min morfar hade. Det är så gott med hallonsylt. /linnea-maria
Randi sa…
Jag har inte heller skurit ner mina. Men det får bli nu när solen tittar fram. Jag har också en gammal sort, som jag hittade här på tomten. Jag flyttade dem och gjorde en berså av dem - en av mina favvo-platser nu. ÄLSKAR hallon!
Kram Randi
Smycka dig sa…
ojj vad jag längtar till våren..här uppe har det snöat som attan i helgen och jag som trodde att våren skulle komma;(

Idag hade vi bättre väder och jag ser att det tinar fort nu så jag kanske oxå snart får röja bland mina hallonbuskar.. jag har bara 2 rader men skördar ändå ca,35-40 liter hallon per säsong;D

Det härligaste med hallon är att barnen fritt kan äta så mycket de vill, jag gödslar med aska på hallonen och det är jätte bra..

Ha en fortsatt trevlig vecka
Kram
Lotta
cecilia sa…
Mmmm hallon! Du är bäst.
Cissi sa…
Det är så gott med hallon! Trevliga bär!
Man kanske kan få köpa en liten rot av dig????

Må gott!
Lilla Blanka sa…
Hej!
Har missat ett par inlägg här ser jag (sedan hönsen) :)
Hallon, ja det är så underbart att gå och plocka solvarma en sommardag...mums!
Härligt att ni har en sån bra sort, det är som sagt inte lätt att få tag på nyförtiden.
Kram
Mia

Populära inlägg i den här bloggen

Tasha Tudor

Idag vill jag visa en kvinna som är en av mina absoluta favoriter. Tasha bor och lever mycket enkelt och långt från annan civilisation. Hon arbetar som illustratör och är mycket känd för sina barnteckningar. Hon är trädgårdsfantast och ni har säkert sett boken Tasha Tudors Trädgård som kom ut 1998. Hennes trädgård är nog en som alla drömmer om, vild och vacker. Hennes hus är faktiskt inte gammalt , bara några 10-tal år, men det är byggt efter en mangårdsbyggnad från 1740 i Concord New Hampshire. Här finns en liten film om henne och är är hennes familjs hemsida.
Hennes älsklingar framför allt är hundarna som är av rasen Welsh Corgi. Farmen hon bor på heter Corgi Farm...

Tidskrifter

Jag prenumerarar på 2 tidningar som är mina absoluta favoriter. Lantliv förstås, de visar så fina kläder också. Det är så härligt att kunna få inspiration direkt hem i brevlådan.
I det här numret annonserar vi själva också för första gången för vår webb-butik, så det var extra spännande att titta längt bak på annonssidorna. Just nu kan man vinna en prenumeration på tidningen Lantliv titta in på den här länken.

Vackra hem& Interiör från Norge, super fin tidning med otroliga bilder. Lantliv som är som en Guru för oss som gillar den lantliga stilen, ellerhur?
Vackra hem & interiör: Jag gillar i alla fall mest den riktigt gamla stilen, lite sparsmakat och blandat med nytt och gammalt. Kal och lite rå vägg med en ensam tavla. Vacker hylla som delar av väggen. Snyggt med en stråhatt och hampasnören sådär bara.
Vackra hem & interiör: Det här blev min favoritbild denna gång. En gammal trasmatta som de gjort förvaring av. Så läckert med lite fina band och någon spets. Jag blir sugen at…

Glasveranda

Så här ser vår veranda på huset utifrån. Det är många som tror att den satt på huset från början, och då blir vi glada för det är precis vad vi ville. Vi hade många överläggningar med snickarna innan den blev klar och det var en erfarenhet att ömsom förmedla och ömson övertyga dem om att det är så här det ska vara. Det är ju inte alltid den enklaste vägen som är snyggast...Men vi är mycket glada och stolta och den blev inte så dyr heller tycker vi. Den gick på ca. 150000 kr att bygga och jag tror faktiskt att huset steg i värde med minst det beloppet efter att den var på plats.