Fortsätt till huvudinnehåll

Årets perenn

Lungört har blivit utnämd till årets perenn 2008. Pulmonaria officinalis heter den på latin, det är den vita lungörten som det gäller faktiskt. Officinalis heter den för att den anses som en läkeväxt. De flesta känner ju till den rosa-blå varianten som är vanligare i plantskolorna, nu kommer den vita att finnas också, garanterat.
När jag började gräva i Sätra Brunns örtagård för 3 år sen så fick jag bekämpa den vita lungörten. Jag grävde bort massor...om du snabbar dig hit nu så finns det plantor i komposten som du kan hämta hem. Jag hinner inte ta hand om allt...
Här är en bild på den rosa-blå varianten, den har just börjat vakna och blommar nu tidigt på våren, sen kommer det vackra bladverket.
Annmarie

Gammal medicinalväxt

Lungörtens vetenskapliga namn Pulmonaria kommer av det latinska pulmo som betyder lunga. Man tyckte att växtens fläckiga blad liknade sjuka lungor. I enlighet med signaturlärans princip om att lika botar lika har örten också använts som medicinalväxt mot just lungsjukdomar. Även växtens svenska namn refererar till lungor och så är det också på många andra språk. Lungört heter till exempel lungworth på engelska, lungenkraut på tyska och pulmonaire på franska. Men på en del östeuropeiska språk kommer lungörtens namn istället från ordet för honung. Som det ryska namnet medunitza och det polska miodunka. Förmodligen för att bin gärna besöker blommorna.

Kommentarer

cecilia sa…
Ja det har du rätt i, på bilden till höger är hon nog lite lik Lundellerna :) Har redan varit på den designsidan, det är därifrån jag har fått allt som jag har nu. Det är bra att motionera, då känner man sig duktig. Borde komma hem till er snart, var längesen nu. KRAM
härligt... ha en skön söndag!
Lisa sa…
Då har man lärt sig något nytt idag också!
Jema Rose sa…
Den var verkligen vacker!

Kram, Jenny

<3
Mamma Millan sa…
Så kul att få reda på mer om den..har den i min trädgård...kallar den för "åseletå" eftersom min mor tog med en planta från en plats som hette så..när jag var liten!!

Kram Millan!!
Ha en trevlig Söndag!!
me and alice sa…
Åh, vad många fina inlägg jag har missat hos dig!
Vilken underbar affär du har i Sätra brunn. Måste försöka ta mig dit i sommar!
Lungörten är en vacker blomma! Tack för all information om den...
kram Susanne

Populära inlägg i den här bloggen

Tasha Tudor

Idag vill jag visa en kvinna som är en av mina absoluta favoriter. Tasha bor och lever mycket enkelt och långt från annan civilisation. Hon arbetar som illustratör och är mycket känd för sina barnteckningar. Hon är trädgårdsfantast och ni har säkert sett boken Tasha Tudors Trädgård som kom ut 1998. Hennes trädgård är nog en som alla drömmer om, vild och vacker. Hennes hus är faktiskt inte gammalt , bara några 10-tal år, men det är byggt efter en mangårdsbyggnad från 1740 i Concord New Hampshire. Här finns en liten film om henne och är är hennes familjs hemsida.
Hennes älsklingar framför allt är hundarna som är av rasen Welsh Corgi. Farmen hon bor på heter Corgi Farm...

Tidskrifter

Jag prenumerarar på 2 tidningar som är mina absoluta favoriter. Lantliv förstås, de visar så fina kläder också. Det är så härligt att kunna få inspiration direkt hem i brevlådan.
I det här numret annonserar vi själva också för första gången för vår webb-butik, så det var extra spännande att titta längt bak på annonssidorna. Just nu kan man vinna en prenumeration på tidningen Lantliv titta in på den här länken.

Vackra hem& Interiör från Norge, super fin tidning med otroliga bilder. Lantliv som är som en Guru för oss som gillar den lantliga stilen, ellerhur?
Vackra hem & interiör: Jag gillar i alla fall mest den riktigt gamla stilen, lite sparsmakat och blandat med nytt och gammalt. Kal och lite rå vägg med en ensam tavla. Vacker hylla som delar av väggen. Snyggt med en stråhatt och hampasnören sådär bara.
Vackra hem & interiör: Det här blev min favoritbild denna gång. En gammal trasmatta som de gjort förvaring av. Så läckert med lite fina band och någon spets. Jag blir sugen at…

Glasveranda

Så här ser vår veranda på huset utifrån. Det är många som tror att den satt på huset från början, och då blir vi glada för det är precis vad vi ville. Vi hade många överläggningar med snickarna innan den blev klar och det var en erfarenhet att ömsom förmedla och ömson övertyga dem om att det är så här det ska vara. Det är ju inte alltid den enklaste vägen som är snyggast...Men vi är mycket glada och stolta och den blev inte så dyr heller tycker vi. Den gick på ca. 150000 kr att bygga och jag tror faktiskt att huset steg i värde med minst det beloppet efter att den var på plats.