Fortsätt till huvudinnehåll

En "Vild" blomma för ängen.

Hej alla blomster-vänner!
Idag tänkte jag tipsa om en vildväxande blomma som är jättefin att ha i trädgården om man vill ha något som kommer igen varje år och sprider sig snällt.
En del av er känner äkert till Rödbläran (Silene dioica (L.) Clairv.) men jag har märkt att det är många som inte gör det.
Jag fick frön av min svärmor som hade Rödblära i sin trädgård i Funbo utanför Uppsala. Det är ju ingen växt man odlar precis, det fixar den själv. Men den är riktigt söt och blommar från maj till augusti. Den är flerårig och självsår sig lätt. Något för den som vill ha "äng-karaktär" på rabatten.
Den ska kunna klara sig i hela landet så det är ju bara att prova och se hur det går. Här är den i mitt trädgårdsland hemma. Om ni vill ha frön för ni maila så kan jag skicka. Men ännu finns inga frön för den har just börjat blomma.
Må så gott idag!
AM

Kommentarer

Heter den studentnejlika också - nej jag kanske blandar ihop.

Hursomhelst försöker jag varje år få dem att spridas med magert resultat. Lupinerna trivs dock utmärkt.

Kram Maud
Jema Rose sa…
Söt blomma! Jag hittade en fin bild på nätet också:

http://runeberg.org/nordflor/pics/342.jpg

Kram, Jenny

<3
Ullis sa…
Vi har den också. Väldigt dekorativ. Vi har en liten backe som vi slår en gång om året. Där kommer den och växer så fint. Den är en av de få "sommarblommor" som hunnit slå ut här.

Kram Ullis
For en vakker blomst! Titt inn på bloggen min, der er det en ting til deg i øverste høyre hjørne...

:-)Klem
me and alice sa…
Det var en söt liten blomma! Har aldrig hört talas om den förut! Har ni också fått snö?
kram Susanne
Den påminner om vår "tjärblomster", kan det vara samma blomma?
Lisa sa…
Här har jag ju missat hur mycket som helst. Så trevlig din blogg är! Min absoluta favvis. Alltid något av intresse! Denna gången World food café boken. Har hört talas om den. Är allt vegetariskt? För då måste jag nämligen köpa den. Är veg sen 8 år tillbaka.

Och va fina kläder! Ser fram emot fler bilder på dem!

Ha det bra.

Lisa

Populära inlägg i den här bloggen

Tasha Tudor

Idag vill jag visa en kvinna som är en av mina absoluta favoriter. Tasha bor och lever mycket enkelt och långt från annan civilisation. Hon arbetar som illustratör och är mycket känd för sina barnteckningar. Hon är trädgårdsfantast och ni har säkert sett boken Tasha Tudors Trädgård som kom ut 1998. Hennes trädgård är nog en som alla drömmer om, vild och vacker. Hennes hus är faktiskt inte gammalt , bara några 10-tal år, men det är byggt efter en mangårdsbyggnad från 1740 i Concord New Hampshire. Här finns en liten film om henne och är är hennes familjs hemsida.
Hennes älsklingar framför allt är hundarna som är av rasen Welsh Corgi. Farmen hon bor på heter Corgi Farm...

Tidskrifter

Jag prenumerarar på 2 tidningar som är mina absoluta favoriter. Lantliv förstås, de visar så fina kläder också. Det är så härligt att kunna få inspiration direkt hem i brevlådan.
I det här numret annonserar vi själva också för första gången för vår webb-butik, så det var extra spännande att titta längt bak på annonssidorna. Just nu kan man vinna en prenumeration på tidningen Lantliv titta in på den här länken.

Vackra hem& Interiör från Norge, super fin tidning med otroliga bilder. Lantliv som är som en Guru för oss som gillar den lantliga stilen, ellerhur?
Vackra hem & interiör: Jag gillar i alla fall mest den riktigt gamla stilen, lite sparsmakat och blandat med nytt och gammalt. Kal och lite rå vägg med en ensam tavla. Vacker hylla som delar av väggen. Snyggt med en stråhatt och hampasnören sådär bara.
Vackra hem & interiör: Det här blev min favoritbild denna gång. En gammal trasmatta som de gjort förvaring av. Så läckert med lite fina band och någon spets. Jag blir sugen at…

Glasveranda

Så här ser vår veranda på huset utifrån. Det är många som tror att den satt på huset från början, och då blir vi glada för det är precis vad vi ville. Vi hade många överläggningar med snickarna innan den blev klar och det var en erfarenhet att ömsom förmedla och ömson övertyga dem om att det är så här det ska vara. Det är ju inte alltid den enklaste vägen som är snyggast...Men vi är mycket glada och stolta och den blev inte så dyr heller tycker vi. Den gick på ca. 150000 kr att bygga och jag tror faktiskt att huset steg i värde med minst det beloppet efter att den var på plats.